Normal hours of operation / normale bedrijfsuren: 14:00-04:00 CET

Omzetbelasting (BTW) en land van herkomst

Hoewel de ChrisTrains-webshop in Amerika is gevestigd, moet ik nog steeds omzetbelasting innen, en vier keer per jaar moet ik die belasting over elk land in de EU verdelen (wat, geloof me, niet gemakkelijk is).

In Europa zijn klanten gewend de prijs te zien van elk artikel inclusief omzetbelasting. Het probleem is dat mijn webshop in elk land beschikbaar moet zijn, en vanwege de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) kan mijn webshop niet aan je browser vragen in welk land je je bevindt. Dit betekent dat mijn webshop niet weet waar je bent. zijn, en kunnen de prijs inclusief belasting niet weergeven. De ENIGE keer dat de 'volledige' prijs beschikbaar is, is nadat u - als klant - vrijwillig de landinformatie hebt opgegeven tijdens het afrekenen. Dat is de enige keer dat de webshop kan 'weten' hoeveel belasting ze moet toevoegen.

Verwarring bij het afrekenen.

Een paar klanten hebben gevraagd waarom de prijs die ze betaalden niet de gebruikte kortingscodes leek te bevatten. Het komt allemaal door belasting.

Als je bijvoorbeeld drie items van € 1,75 per stuk koopt en de 15% kortingscode gebruikt, werkt het als volgt:

€ 1,75 + € 1,75 + € 1,75 = € 5,25. 15% korting brengt het totaal op € 4,46. Maar nu moet je er belasting bij optellen, die in Nederland 21% is, dus de uiteindelijke prijs is € 5,39.

BTW-wetgeving.

De btw-wet die sinds 2003 van kracht is, vereist dat een Amerikaans bedrijf dat geen fiscaal ingezetene is van de EU (een niet-ingezeten verkoper) btw int en betaalt over alle digitale goederen en diensten die op de consumentenmarkt van de EU worden verkocht. De BTW is verschuldigd tegen het BTW-tarief van het Europese land waarin de consument is gevestigd. U kunt de EU-uitspraak hierover hier bekijken : btw op digitale diensten - veelgestelde vragen

Het belangrijkste deel is dit: "Voor de niet-EU-leverancier wiens EU-klanten niet-zakelijke individuen of organisaties zijn, zal er nu een verplichting zijn om btw in rekening te brengen over deze verkopen, net zoals EU-leveranciers moeten doen."

Forbes heeft hierover een goed artikel, mocht u geïnteresseerd zijn : Europese btw: 10 dingen die online verkopers moeten weten over belastingen op digitale goederen en diensten